feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
Skapa ny lista
Lägg till i inköpslista
  • Mina favoriter
  • {{ list.name }}

Ida Stämplat Feministarmband

Handtillverkat silverarmband med en stämplad kvinnosymbol på ena sidan av berlocken.
Kedjan är 1,5mm ø 15cm-19cm du kan själv variera längden genom att knäppa låset i önskad längd i förlängningskedjan.

600 SEK
{{ price }}

Betala smidigt med Swish

Betala säkert med kort

Av en feminist till feminister

Om smycket

Ida efter:

Ida Amalia von Plomgren, känd under smeknamnet Plom, föddes 1870 i Södermanland och växte upp i högreståndskretsar men blev redan som ung intresserad av kvinnosaken och tidens sociala förhållanden. Hon kom att ägna hela sitt yrkesliv åt Fredrika Bremer Förbundet där hon var verksam i olika positioner i fyrtio år.

Hon blev svensk mästare i florettfäktning 1909 och var även vice ordförande i Stockholms Kvinnliga Fäktklubb som grundades 1905 och skulle ”ivra för fäktning som kvinnlig idrott” men också ”främja ett gott och glatt kamratskap bland sina medlemmar”.

Förutom sitt engagemang i dessa två föreningar var hon också engagerad i Sällskapet Nya Idun och Lyceumklubben där hon fick utlopp för både administrativa och litterära talanger. Hon skrev spex tillsammans med Annie Bergman och varje år skrev hon teaterpjäser till fäktklubben.

1934 tilldelades hon Illis Quorum (kunglig medalj som utdelas av regeringen för att belöna insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.