feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
Nyhet
feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
Skapa ny lista
Lägg till i inköpslista
  • Mina favoriter
  • {{ list.name }}

Henrietta Feministhänge

Handtillverkat feministhänge med en liten stjärna i 925 sterling silver.
Längd ca 24mm, samma storlek som hänget "Betty".
Utan kedja, lägg till kedja under fliken -Kedjor.
Syns här tillsammans med kedjan som är 1mm ø.

550 SEK
{{ price }}

Betala smidigt med Swish

Betala säkert med kort

Av en feminist till feminister

Om smycket

Henrietta efter:
Henrietta var en Amerikansk astronom som föddes 1868 i Lancaster, Massachusetts. Hon var verksam vid Harvardobservatoriet i Cambridge som mänsklig räknare åt astronomen Edward Charles PIckering med uppdrag att mäta och katalogisera stjärnors ljusstyrka utifrån hur de framträdde på fotografiska plåtar, I början av 1900-talet tilläts nämligen inte kvinnor att hantera teleskop.

Henrietta fick en timlön på 30 cent, en lön som var hälften av vad en manlig räknares tjänade i början av 1900-talet. År 1912 upptäckte Henrietta att ljusstyrkan hos en speciell typ av blinkande stjärna känd som cepheider, var relaterad till hur ofta den pulserade. Detta innebar att man för första gången kunde mäta avståndet mellan stjärnor och galaxer, storleken på Vintergatan och universums expansion!

Henrietta dog 1921 och blev 53 år gammal. Efter hennes död använde Edwin Hubble hennes upptäckter till att utarbeta sin Hubbles lag, vilken hävdade att universum expanderar.

Den svenske matematikern Gösta Mittag-Leffler övervägde – utan att veta om att hon gått bort fyra år tidigare – att nominera henne till 1926 års Nobelpris i fysik. Henrietta nominerades dock aldrig eftersom Nobelpriset inte delas ut postumt.