feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
Skapa ny lista
Lägg till i inköpslista
  • Mina favoriter
  • {{ list.name }}

Calla Choker Svartoxiderad

Choker med justerbart nylonsnöre och ett svartoxiderat hänge som mäter ca 12mm. Du kan välja mellan 10 olika färger på nylonsnöret.

400 SEK
{{ price }}

Betala smidigt med Swish

Betala säkert med kort

Av en feminist till feminister

Om smycket

Calla efter:
Calla Curman var initiativtagaren till grundandet av kvinnosällskapet Nya Idun 1885. Sällskapet Nya Idun hade som förebild den manliga motsvarigheten Sällskapet Idun. I sin motivering till grundandet av Nya Idun skrev Calla Curman: ”Varför skulle inte också vi kvinnor, oberoende av våra olika politiska och religiösa åsikter kunna samlas till ömsesidigt utbyte av tankar i gemensamma intellektuella, konstnärliga och litterära intressen?”.

Calla Curman var också engagerad i en rad andra frågor. Bland annat var hon ledamot i styrelsen för det 1874 grundade Handarbetets vänner, ledamot i styrelsen för Stockholms läsestuga på Kungsholmen 1898—1900, ledamot i styrelsen för Samfundet för unison sång 1908—1915, och satt i lokalstyrelsen i Stockholm för Riksföreningen för svenskhetens bevarande i utlandet 1918—1924.
För den sistnämnda föreningen blev hon hedersledamot 1928. Hon var även en skicklig pianist och gav 1897 ut ett eget häfte med kompositioner och var en av dem som skrev på uppropet till bildandet av Mors dag 1919. Hon tilldelades Illis quorum och Handarbetets vänners medalj.