feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
Skapa ny lista
Lägg till i inköpslista
  • Mina favoriter
  • {{ list.name }}

Anna Maria Ring Blank

Handtillverkad blank feministring i 925 sterling silver.
Ringskenan mäter ca 1mm i tjocklek.
Glöm inte välj storlek! 14mm-22mm.

XXS = ring storlek 14mm ø
XS = ring storlek 15mm ø
S = ring storlek 16mm ø
M = ring storlek 17mm ø
L = ring storlek 18-19mm ø
XL = ring storlek 20-21mm ø
XXL = ring storlek 22mm ø

OBS! Mät noga! Det går EJ att byta till annan storlek via post om den inte passar! Byte av ring är endast möjligt i den fysiska butiken.
Tips! Mät diametern med en linjal tvärsöver ø en tunn ring som passar på det fingret du vill använda den på (insidans kanter)

300 SEK
{{ price }}

Betala smidigt med Swish

Betala säkert med kort

Av en feminist till feminister

Om smycket

Anna Maria efter:
Anna Maria Mozzoni, född 1837, död 1920, var en italiensk feminist, författare och journalist. Hon engagerade sig för kvinnlig rösträtt och har kallats grundaren av den italienska kvinnorättsrörelsen.
Anna Maria var dotter till den adliga matematiken Guiseppe Mozzoni och Delfina Piantanida. Hon var mellan 1886 och 1893 gift med den tio år yngre greve Malatesta Covo Simoni.

Hon utbildades på en flickskola i Milano, men hade också i hemmet tillgång till verk av upplysningstidens författare, och blev tidigt ateist och republikan. År 1864 kritiserade hon den italienska civillagen med skriften La donna e i suoi rapporti sociali. Hon översatte 1877 Förtrycket av kvinnorna av John Stuart Mill till italienska. 1878 representerade hon Italien vid den internationella konferensen om kvinnors rättigheter i Paris. Hon grundade Italiens första kvinnorörelse, Lega promotrice degli interessi femminili, i Milano 1879. Mozzoni tilldrog sig stor uppmärksamhet då hon 1885 tillsammans med parlamentarikern Agostino Bertani, besökte Giovanni Passannante, som hade fängslats efter sitt mordförsök på monarken, och uttryckte sympati för honom: efter detta blev dock Passannante förklarade mentalt sjuk och undgick avrättning. Mozzoni protesterade i den offentliga debatten mot åsikten att kvinnor var intelligensmässigt underlägsna av naturen: hon medgav att de flesta kvinnor var okunniga, men inte av födsel utan av brist på bildning. På grund av att de flesta kvinnor var obildade krävde hon länge endast kommunal rösträtt för kvinnor innan hon började propagera för nationell rösträtt. Hon presenterade ett förslag om kvinnlig rösträtt till det italienska parlamentet år 1877 och 1906, båda gångerna förgäves.