feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
Skapa ny lista
Lägg till i inköpslista
  • Mina favoriter
  • {{ list.name }}

Amanda Hamrad ring

Handtillverkad tunn hamrad feministring i 925 sterling silver.
Välj storlek nedan. 14mm-22mm

XXS = ring storlek 14mm ø
XS = ring storlek 15mm ø
S = ring storlek 16mm ø
M = ring storlek 17mm ø
L = ring storlek 18-19mm ø
XL = ring storlek 20-21mm ø
XXL = ring storlek 22mm ø

OBS! Mät noga! Det går EJ att byta till annan storlek via post om den inte passar! Byte av ring är endast möjligt i den fysiska butiken.
Tips! Mät diametern med en linjal tvärsöver ø en tunn ring som passar på det fingret du vill använda den på (insidans kanter)

300 SEK
{{ price }}

Betala smidigt med Swish

Betala säkert med kort

Av en feminist till feminister

Om smycket

Amanda efter:
Amanda Horney, född 1857, död 1953, var en av den tidiga svenska arbetarrörelsens kvinnliga pionjärer. Föddes i Stockholm och fick börja arbeta redan som 11-åring. Hon arbetade på snickerifabrik som möbelpolererska, men det dröjde länge innan hon fick bli medlem i fackföreningen; många fackföreningar inom de gamla hantverksyrkena såg som sin uppgift att skydda yrkesskickligheten och släppte inte in de som hade mer okvalificerade arbetsuppgifter.
Amanda Horney kom därför främst att engagera sig i kvinnorörelsen. Hon var en av initiativtagarna 1892 till Stockholm Allmänna Kvinnoklubb, den första socialdemokratiska kvinnoklubben i Stockholm, där hon i flera omgångar fram till 1920-talet ingick i styrelsen, därav ett år som ordförande. 1907–1910 var hon ledamot av arbetsutskottet för Kvinnokonferensen, som var en föregångare till det socialdemokratiska kvinnoförbundet. Hon var också en av de relativt få socialdemokrater, som var aktivt engagerade i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR); föreningen hade startats som ett tvärpolitiskt initiativ men dominerades av borgerligt-liberala kvinnor. I ett par decennier var hon också ledamot av fattigvårdsstyrelsen i Klara församling.