feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
Nyhet
feministsmeden-ikoner
feministsmeden-ikoner
Skapa ny lista
Lägg till i inköpslista
  • Mina favoriter
  • {{ list.name }}

Agnes 18k Halsband

Handtillverkat halsband med kvinnotecken som löper längs med en tunn rundankarkedja. Välj mellan längderna 42cm eller 45cm. Kvinnotecknet mäter 12mm.

3 200 SEK
{{ price }}

Betala smidigt med Swish

Betala säkert med kort

Av en feminist till feminister

Om smycket

Agnes efter:

Agnes Nestor, föddes 1880 i Michigan, USA, och var en känd feminist och facklig aktivist. Som tonåring jobbade hon för ett företag som tillverkade handskar, arbetstiden var 60 timmar i veckan och kvinnorna som arbetade hade usel lön och fick endast betalt för antalet handskar de hann sy. De tvingades dessutom att själva betala för symaskinsnålar och olja. 1902 satte Agnes och medarbetarna igång en strejk pga sina arbetsvillkor och efter 10 dagar blev alla deras krav uppfyllda. De fick lönehöjning och behövde inte längre betala hyror för sina maskiner.

Efter framgången med strejken kom Agnes att vara inblandad i fackliga frågor ända fram till sin död 1948. Hon var en av grundarna till National Women's Trade Union League som arbetade för bättre villkor på arbetsplatsen för kvinnor.

Mödrahälsovård var även det en fråga som Agnes kämpade för, och rätt till föräldraledighet. Hon var även engagerad i kampen för rösträtt för kvinnor och 1913 reste hon runt med rösträttståget ”Suffrage Train” och höll ta på orter om arbetarkvinnors behov av rösträtt.